Η Ιστορία της Βιβλιοθήκης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Σχολή της Βυτίνας, η οποία λειτουργούσε προεπαναστατικά, λίγο μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους, και με σκοπό την εξύψωση του φρονήματος των κατοίκων της περιοχής.
Από του έτους 1680 η Σχολή λειτουργούσε στην Ιερά Μονή Κερνίτσης & από το 1710 μεταφέρθηκε στη Βυτίνα και εγκαταστάθηκε σε παράπηγμα.
Στη Σχολή δίδαξαν οι αδελφοί Δανιήλ & Παρθένιος από τη Δημητσάνα ,οι οποίοι με μικρή διακοπή για σπουδές στη Σμύρνη και Ζάκυνθο δίδαξαν μέχρι το θάνατο τους τα έτη 1818-1821.
Από εκεί αποφοίτησαν σπουδαίοι άνδρες που διακρίθηκαν για τη συμβολή τους στον πολιτικό & εκκλησιαστικό τομέα κατά την περίοδο του αγώνα.
Για τις ανάγκες της σχολής δημιουργήθηκε η Βιβλιοθήκη της Βυτίνας με πρώτο ιδρυτή το Άνθιμο Παπαρρηγόπουλο Ιερομόναχο που απεβίωσε το 1808 στο Λιβόρνο της Ιταλίας.
Συνιδρυτές ήταν οι αδελφοί Βασίλειος & Κωνσταντίνος Οικονομίδης οι οποίοι δώρισαν τους πρώτους 50 τόμους, ο Παναγιώτης Ταγκόπουλος με προσφορά 82 τόμων, ο δάσκαλος της σχολής Γ Τσαφαλόπουλος που δώρισε ολόκληρη τη βιβλιοθήκη του 181 τόμους, ο Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος λαογράφος και σχολάρχης της σχολής Βυτίνας 90 τόμους, οι αδελφοί Παπαρρηγόπουλοι Κωνσταντίνος και Πέτρος τα συγκράματα τους και 24 τόμους διαφόρων κατηγοριών.
Κατά την επανάσταση του 1821 διακόπηκε η λειτουργία της σχολής και της βιβλιοθήκης. Η Σχολή έγινε παρανάλωμα του πυρός κατά την πρώτη επιδρομή του Ιμπραήμ.
Μετά την απελευθέρωση από το Τουρκικό ζυγό το ετος 1828 οι Βυτιναίοι κινητοποιήθηκαν εκ νέου για την λειτουργία της Σχολής & της Βιβλιοθήκης. Έτσι, συγκεντρώθηκαν χρήματα και είδη ικανοποιητικά για το ξεκίνημα της ανέγερσης κτιρίου για την εγκατάστασή τους, μεταξύ των δωρητών συγκαταλέγεται ο Κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας, που διέθεσε για το σκοπό αυτό πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό. Ενδεικτική είναι η επιγραφή στην είσοδο του κτιρίου.
<< ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΔΙ ΑΔΡΑΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΤΗΣ Α.Ε ΤΟΥΣ. ΥΜΩΝ Κ.Ι.Α ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΦΙΛΟΜΟΥΣΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΑΩΛΑ ΕΤΟΣ (1831) >>
Σε αυτό το κτίριο λειτούργησε μετά την απελευθέρωση η Σχολή της Βυτίνας και η Βιβλιοθήκη. Με την αύξηση όμως των μαθητών της σχολής και μετέπειτα του Ελληνικού Σχολείου όπως ονομάσθηκε μεταφέρθηκε η Βιβλιοθήκη στο Δημοτικό Σχολείο ,και στη συνέχεια στο γραφείο της κοινότητας, μέχρι και την κατοχή.
Κατά την διάρκεια της κατοχής η Βιβλιοθήκη έπαθε την μεγαλύτερη καταστροφή, διότι για λόγους ασφαλείας από τις αρχές κατοχής, διασκορπίστηκαν τα βιβλία σε διάφορα μέρη του χωριού,με την απελευθέρωση από τους κατακτητές, φάνηκε το μέγεθος του σφάλματος καθότι είχε απολεσθεί μεγάλο μέρος από το αρχείο της.
Από το έτος 1954 η Βιβλιοθήκη υπάγεται στο Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Σήμερα στεγάζεται στο κτίριο της Σχολής Κορασίδων, που αναπαλαιώθηκε το έτος 1988 για τις ανάγκες στέγασής της από το Σύλλογο των Απανταχού Βυτιναίων και Φίλων της Βυτίνας επι προεδρίας των Χρήστου Αναγνωστόπουλου και Ηλία Τριαντάφύλλη, με την συνδρομή επωνύμων και ανωνύμων πατριωτών και φίλων της Βυτίνας, με τον ιερό σκοπό της στέγασης της Βιβλιοθήκης, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Βυτίνας.
Η Αγάπη των Βυτιναίων για τη Βιβλιοθήκη του τόπου τους είναι έκδηλη, η προσφορά βιβλίων κατ έτος είναι μεγάλη. Η συλλογή της εκτός του σπανίου υλικού της, εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες εκδόσεις. Σήμερα διαθέτει βιβλία παντός ενδιαφέροντος καλύπτοντας από τις ανάγκες του μικρού μαθητή έως του ερευνητή.
Αξιολογήστε τη Σελίδα